torsdag 9 juli 2015

Odlingslådorna och innehållet - en utvärdering

Har jag berättat att vi nu har fixat iordning våra odlingslådor helt. Nej jag vet. Det har jag inte sagt. Men då gör jag det nu. Vi har fixat iordning våra odlingslådor helt nu! Och ja jag vet att jag kanske låter mer än bara en gnutta självgod men oj vad bra de blev. Väldigt stiliga (se bildbevis nedan). Bra storlek. Bra avstånd mellan lådorna och rätt okej höjd också faktiskt.
20150509-IMG_0679
(Här ovan är en liten återblick på hur det såg ut sist jag visade upp odlingslådorna. Och nedan hur de ser ut prick och precis nu.)
Färdiga odlingslådor
Det enda jag skulle kunna anmärka på nu är innehållet. Det märks helt enkelt att jag hade lite bråttom med att fylla dem och att jag inte la i tillräckligt mycket gödsel. Jag har tänkt att jag ska göra en liten utvärdering. Och vad fasen. Jag kan väl lika gärna skriva ner det här tänker jag? Så. Here we go:

Örterna har tagit sig bra generellt men där är ju å andra sidan också alla plantor köpta i fullstorlek. Utom jordgubbarna som jag fick av en kollega och som verkar trivas bra.

Slingerkrassen var väldigt sen och inte alls så hög som den brukar bli. För kallt och för torrt och för lite näring?

Zuccinin tog sig inte alls. En total besvikelse då jag läst att den skulle vara superlätt att odla. Har sått sallad där nu i stället, men den verkar å andra sidan inte trivas speciellt bra i jorden heller... För lite näringsrik mull gissar jag.

Rucculan har tagit sig bra bitvis och bitvis inte alls. Vet inte alls vad det beror på.

Löken är helt fantastisk fin i blasten så jag har höga förväntningar på vad som finns under jord vill jag lova.

Morötterna däremot som placerades granne med löken (för att jag läst att det skulle vara bra), har inte alls trivts och är pytteminismå. Blasten syns i alla fall så vi får väl se vart det slutar, men till skilland från löken har jag väldigt låga förväntningar på dem.

Sockerärtorna växter helt fantastiskt bra. Nästa år ska vi bara ha högre och mer stabila ställningar för dem att klättra för de där klena små bambupinnarna blev överväxta i ett nafs. Och uppdragna av ett par starka små händer...

Rädisorna har tagit sig bra i början, men sattes så klart för tätt och nu verkar de ha blivit maskätna och träiga. Typiskt obra.

Potatisen är lite svår att bedöma. Det tog lite tid för den att komma igång men nu är ju blasten i alla fall väldigt hög och fin. Lite samma utlåtande som med löken. Vi får se vad som göms under jord i höst helt enkelt.

Rödbetorna tog sig inte alls vilket jag är sååå besviken på. Helt fel förutsättningar? Jaja. Jag rensade bort allt ogräs och i förrgår åkte vi och köpte en härlig rabarberplanta som jag hoppas ska trivas bätre. Jag gjorde dock direkt misstaget att vattna dem med Aaron poolvatten som Kristoffer hade hällt klorin i så den får en rätt tuff start här på Åvägen.

Vi får se vart det slutar. Fortsättning följer...

2 kommentarer:

 1. Jag är grymt imponerad av hur fint ni gjort och inspirerad att fixa vår hörna lika fint. Känner dock det är svårt att få tiden att räcka. 😉
  Zucchinin är helt misslyckad hos mig med och rädisorna blev också träiga. Inte så bra att åka bort en vecka när det är som varmast och inte be någon vattna! 😁
  Hoppas du får god skörd av det andra! Trevlig semester!

  SvaraRadera
 2. Tack så jättemycket Frida! Tycker också att det blev så himla fint. Enda orosmolnet är att jag undrar hur länge de kommer hålla då vi valde att ha oimpregnerat trä så vi skulle slippa gift och för att vi tycker att naturligt trä är finare. Jo visst tar allt lite extra tid när det finns barn med så det är bara att vara beredd på att en får jobba och den andra får göra det den kan.

  Trist med grödor som inte blir lyckade. Ibland känns det ju också så himla oförståeligt. Kanske inte om de torkar ut förvissar ;) men träiga rädisor gör ju ingen glad. Hoppas resten av dina grödor blir lyckade. Kram kram

  SvaraRadera

Varsågod - skriv några peppande ord!